marți, 23 decembrie 2008

Ciorba de crap

Ne trebuie: circa doua kilograme de crap, un morcov mare, o radacina de patrunjel, un pastarnac, o felie de telina (sau o telina mica), o ceapa mare, 100 ml ulei, trei-patru rosii, leustean, patrunjel, sare si bors dupa gust.
Punem la fiert ceapa tocata cu o lingurita de sare. Separat, inabusim legumele taiate in ulei combinat cu tot atata apa. Le adaugam cu tot cu ulei in vasul pentru ciorba. Cand sunt patrunse, punem rosiile descojite, taiate in cuburi.
Cand continutul clocoteste din nou, punem borsul fiert separat si bucatile de peste. Lasam ciorba sa clocoteasca incet 15 minute, stingem focul, adaugam leusteam tocat si acoperim.

luni, 22 decembrie 2008

Peste la minut

Se ia o conserva de sprot, se adauga dupa pofta inimii sos de soia, lamaie (zeama si felii), ceapa verde, piper si felurite ierburi... si se consuma in secunda doi!

sâmbătă, 20 decembrie 2008

Ramen, varianta cu peste




miercuri, 17 decembrie 2008

Ramen

N-am folosit cantitati stricte de ingrediente pentru ramen, am aproximat doar reteta si, cel mai probabil, nu voi descoperi adevaratul gust de ramen decat in Japonia! Dar a trebuit sa incerc si mi-a facut o deosebita placere. Pentru inceput, am clocotit la foc mic timp de trei ore patru bucati de spate de pui, usturoi, ghimbir, ceapa verde, morcovi si pleurotus.

Apoi am fiert feliile de carne de porc in sos de soia si vin alb...
si am adaugat in sos ceapa verde. Am fiert pastele separat, am fiert si un ou...
iar la sfarsit mi-a ramas doar sa compun bolul cu "ramen": intai am pus pastele, apoi supa-baza, care avea un gust foarte bun de ghimbir, trei felii de carne de porc si sosul aferent, ciupercile pleurotus, varza taiata marunt, ceapa verde si o jumatate de ou. Pana data viitoare, cand voi avea toate ingredientele necesare, ma declar satisfacuta de aceasta tentativa!

marți, 9 decembrie 2008

Peste dulce-acrisor

Ne trebuie in jur de 400 g de file de pangasius (sau alt peste), amidon si un ou. Pentru marinata: 1/2 ceasca vin alb, o lingura de sos de soia, doua linguri de otet, doua linguri de sos hoisin, o lingura de zahar brun, un varf de cutit de praf de ghimbir.
Pentru sos: o lingura ulei de arahide, trei-patru cepe verzi, 150 g mandarine, 50 g cuburi de ananas, 150 ml zeama de carne de pasare, o lingura de amidon, sare, piper proaspat macinat.
Taiem pestele in bucati, il saram si il tinem in marinata o jumatate de ora.
Trecem bucatile de peste prin oul batut si apoi le presaram cu amidon.
Calim ceapa verde.
Punem pestele la prajit in alta tigaie.
Adaugam mandarinele si ananasul in tigaia cu ceapa si le mai calim putin impreuna. Completam cu zeama de carne si legam sosul cu amidon, apoi condimentam cu sare si piper.
Turnam sosul peste bucatile de peste si putem pune langa el orez fiert dupa metoda chinezeasca (100 g de orez se spala si se pun intr-un vas in care se adauga 350 ml de apa rece. Se fierbe orezul la temperatura inalta doua minute, pana apar gauri de forma unui crater la suprafata. Se acopera vasul si se fierbe la o temperatura mai joasa 20 de minute. Se stinge focul, dar nu se ia capacul de pe vas. Se lasa acoperit circa zece minute. Se ia capacul, se afaneaza orezul cu o furculita si se sareaza).
E bun!

sâmbătă, 6 decembrie 2008

Pui cu banane si ananas

Avem nevoie de: sase pulpe superioare de pui, doi ardei iuti, ulei de masline, o lingura de seminte de susan, 125 ml de vin alb, patru rondele de ananas din conserva, doua banane, o lingurita de amidon, trei linguri de sos de soia, sare si piper.
Crestam pulpele adanc, ca sa se patrunda carnea repede (sau dezosam daca preferam; se pot folosi si bucatele de piept, treaba merge mult mai iute) si le asezonam cu sare si piper.
Indepartam semintele din ardei si il imbucatatim.
Punem pulpele in uleiul incalzit si le prajim rapid pe ambele parti, adaugam semintele de susan. Stingem cu vinul si lasam carnea sa se patrunda.
(Eu am macelarit pulpele de pui direct in tigaie, fiindca sosul scadea vertiginos si am vrut sa grabesc procesul.) Adaugam ardeiul iute.
Punem bananele si ananasul
si amestecam amidonul cu apa pentru a-l turna in tigaie, peste celelalte ingrediente.
Inainte de a lua de pe foc, adaugam sosul de soia.
E foarte aromat!

vineri, 5 decembrie 2008

Gogosari cu ochiuri romanesti

Pentru cinci-sase portii, avem nevoie de: 600 g gogosari, 100 g orez, o ceapa sau doua, sase oua, o lingura de bulion, o legatura de patrunjel, sare, piper, ulei.
Spalam gogosarii, ii prajim in ulei, ii scoatem si ii curatam de coaja, cotoare si seminte. Calim ceapa tocata, adaugam orezul spalat, il rumenim putin si stingem cu 400 ml de apa amestecata cu bulion.
Lasam sa dea in clocot , presaram verdeata tocata, sare si piper si dam la cuptor pentru 20 de minute. Punem pe foc mic apa cu sare si, cand clocoteste, spargem ouale unul cate unul. Lasam sa fiarba cinci minute, le scoatem si le lasam pe o farfurie sa se scurga de apa. Umplem gogosarii cu orezul fiert, punem pe fiecare cate un ochi romanesc si ii bagam la cuptor pana incepe sa miroasa frumos.

joi, 4 decembrie 2008

Supa de oua

Ne trebuie o jumatate de ceapa taiata fideluta, ceapa verde cata dorim, patru cani de apa amestecate cu doua plicuri de dashi (pentru cine dispune de asa ceva; eu am folosit supa de pui si legume, dar ar fi de preferat o supa de peste), doua-trei linguri de sos de soia, doua oua batute, o mana de ciuperci, ulei de susan (sau de care dorim/avem).
Cand amestecul de apa si dashi (sau zeama provenind de la varianta de supa aleasa) da in clocot, punem ceapa si lasam sa se inmoaie putin. Intre timp, calim ciupercile in ulei de susan pana se inmoaie si ele intrucatva si le punem deoparte. Adaugam sosul de soia si ouale batute in supa, oprim focul si punem ciupercile. Presaram ceapa verde taiata in fasii subtiri si constatam ca e o supa extrem de usor de facut si foarte buna!

marți, 2 decembrie 2008

Trei feluri de mancare, o singura kavarma

Aceasta este kavarma de pui pe care am mancat-o la Veliko Tarnovo. Este vorba despre o tocana bulgareasca de legume si carne de pui sau porc (cu sau fara un strat de branza superior), iar numele felului de mancare cel mai probabil ca vine de la vasul in care se prepara mancarea, dupa cum numele de Tandoori Chicken este dat de denumirea cuptorului folosit de indieni (tandoor).
Prima data dupa ce am achizitionat vasul preafrumos de la bulgari, l-am umplut cu toate legumele posibile si cu bucati potrivite de pui, am pus cu generozitate cimbru si l-am varat in cuptor, de unde l-am mai scos doar cand a inceput sa miroasa mai mult decat imbietor.
... kavarma de pui fara adaos de branza
si kavarma de pui cu niscai branza presarata chiar dupa ce am scos-o de la cuptor.

A doua oara am facut ardei umpluti la kavarma, am strecurat printre ei si cateva sarmale in foi de vita si au fost foarte buni. Daca as fi folosit ceva mai multa carne grasa, ar fi fost de-a dreptul minunat!




A treia reteta este de la Pastorel: sarmale moldovenesti. Doar ca eu am oparit varza in bors si am fiert si sarmalele tot in bors, iar a doua zi n-am turnat vin in kavarma adusa din beci, desi tare mi-ar fi placut (si sa torn vin, si sa am beci).