luni, 25 mai 2009

Aventuri cu ton si calamari

Neasteptata intalnire cu proaspetii calamari a avut loc la Obor.
I-am decapitat, eviscerat, cosmetizat,am indepartat de la locul faptelor diverse resturi cu aspect embrionar care se ascundeau prin calamari
si am depus obiectul muncii intr-o marinata compusa din
zeama de limeta si usturoi,
sare, piper, ulei de masline
si cam atat. A stat la frigider mai bine de o ora
si pe gratar cateva minute
si a sfarsit, cum altfel, in farfurii.
Tonul, tot proaspat, tot Obor,
a urmat cam acelasi parcurs:
cam din topor,
dar bunisor.
Nu am putut manca tot in acest fel, asa c-am luat restul de calamar,
restul de ton,
am calit ceapa,
am pus rosii, o conserva,
harissa, doar un pic,
mai tarziu, vin alb, sec,
si, mai tarziu, infatisatele fapturi.
Le-am fiert putin cu usturoi
si patrunjel,
le-am mai lasat un minut-doua,
iar asta-i rezultatul!
Merge si cu cartofi noi.

17 comentarii:

KennyT spunea...

Lovely! But, that big-eye fish, what's the name of it? It's kinda funny looking.

Jack T spunea...

Acuma scriu numai atita. Sint atita de invidios de väd negru:))))))
De Vis aratä Bunätätile. Si invidios pentru cä a fost totul Ultimativ proaspät. yummmmm....

Salutäri

MONONOKE KITCHEN spunea...

@ KennyT
Thank you!
It's a little tuna fish.
I think you're right, it is looking funny, but it's cute this way!

@ Jacktels Kochbuch
Proaspat, intr-adevar! Sunt oameni care mananca in fiecare zi mai proaspat de atat, eu zic sa-i invidiem pe-aceia! Multumesc pentru aprecieri!

squash spunea...

Mononoke, ma bagi in boale! In afara de poza cu restul cu aspect embrionar care ma sperie, totul arata desavarsit. Un adevarat festin, o simfonie a gusturilor si aromelor oceanice. De vis! Ma bucur ca ai revenit cu aceste retete deosebite si sper sa publici cat mai des. Te pup.

MONONOKE KITCHEN spunea...

Draga squash,
imi pare foarte bine ca apreciezi bucatele si ca te bucuri de "revenire". Cat despre micutul embrionar, ce sa zic... e si el o parte din peisaj!

pepperkverna spunea...

Fantastic!!!Hege

MONONOKE KITCHEN spunea...

pepperkverna,
thank you for visiting, I'm glad you like it!

julia spunea...

EXCELENT! sunt sigura ca a fost nemaipomenit de gustos totul!Cand ai timp treci pe la mine sa ridici un premiu.Pupici *-*!

MONONOKE KITCHEN spunea...

julia,
de gustos, a fost!
ma bucur ca ti-a placut.
vin negresit la premiu, multumesc foarte mult!

Nadia Her spunea...

miamiam j'en ai l'eau à la bouche!!!!

bely spunea...

Mmmm ce delicatese ai facut, de parca ar fi ca la mama portughezilor. Pe gratar dar si calda de calamarii e delicioasa.

Phyllis spunea...

Looks delicious and beautiful. I love seafood in a spicy broth like this. Most people in the US are not really used to decapitating & eviscerating fish (we tend to buy our proteins already cleaned and packaged neatly at the store!) but I can imagine how fresh your seafood must taste.

MONONOKE KITCHEN spunea...

@ Nadiaher
C'est très sympa, ça fait plaisir!

@ bely
Corect, corect, este de inspiratie portugheza clar!
Multumesc pentru vizita!

@ Phyllis
This was fresh all right!
But what you said about the already cleaned and packaged food is also true for so many people everywhere. There are children who frankly believe that chicken live and grow on the supermarket shelves, so...
Thank you for visiting!

Marta Coimbra spunea...

I liked much of his work, his blog is special.

MONONOKE KITCHEN spunea...

Dear Marta Coimbra,
thank you very much for stopping by!

YukiAme spunea...

wow, super tare! misto rau :D

MONONOKE KITCHEN spunea...

Multumim, multumim!