miercuri, 12 mai 2010

Creveti picanti, supa de cod, quiche lorraine si stavrid la cuptor

Sosul de rosii era deja facut in felul urmator: am incalzit trei linguri de ulei de masline, in care am calit multi catei de usturoi zdrobiti cu sare. Am adaugat o ceapa taiata marunt si am lasat-o pana ce-a devenit sticloasa, am stins cu vin alb sec si am completat cu o conserva de rosii de 500 de grame, plus oregano, busuioc, piper.
N-a ramas decat sa trag crevetii in tigaie, sa pun sare, piper, sa sting cu vin, apoi sa adaug sos de rosii si ardei iute uscat dupa dorinta,
sa fierb pastele de orez si azuki
si sa devorez.



Supa de cod e adaptare dintr-o carte care se cheama "Fish Dishes", reteta originala fiind "Smoked Cod Chowder".
Am calit in unt o ceapa tocata, o tulpina de telina taiata-n felii subtiri si, dupa ce s-au inmuiat putin, am adaugat rondele de morcov.
Ciupercile nu erau deloc in reteta originala, insa mi-am zis ca rau nu putea sa fie, ceea ce s-a si demonstrat. Le-am calit si pe ele putin,
am adaugat vreo doi cartofi taiati cuburi, cam un litru de apa fiarta, sare si piper. "Bring to the boil, then reduce the heat and simmer for 10 minutes or until the vegetables are tender", dupa care introducem in actiune si codul (la mine au fost cateva bucatele, zic ca tot dupa gust e cel mai bine) si-l lasam si pe el tot zece minute.
Dupa ce-a fiert pestele, turnam cam 300 ml de lapte sau cat dorim (sau poate nu dorim deloc) si supa mai sta pe foc doar cat sa potrivim de sare si piper.
Desigur ca e bun de tot.



Intre toate acvaticele astea, era cazul sa apara si o urma de porc, asa, de gust:
Aluatul, pe l-am prezentat mai demult,
a stat la frigider o jumatate de ora,
timp in care am batut trei oua intregi, 25 cl de smantana, nucsoara, sare si piper si am calit cele 250 g de sunculita taraneasca mai sus infatisate.
Intindem aluatul si-l intepam usor,
asezam in pagina porcusorul calit si emmental dupa dorinta,
turnam peste ele amestecul de oua, smantana etc., plus inca ceva emmental, daca mai vrem,
si dam la cuptor, de unde-l scoatem asa dupa vreo 25 de minute, la 200 de grade.
A fost foarte bun.



Stavridul la cuptor a fost si el executat cu unele modificari dupa aceasta reteta,
condimentandu-se, prin urmare, pestii cu sare, piper, putin cimbru si mult usturoi verde,
asezandu-se in vas termorezistent uns dimpreuna cu rondelele de ardei gras, totul picurat cu ulei de masline, lasat la cuptor un sfert de ora.
Il extragem, depunem cateva rosii uscate pe bucatile de peste, udam din belsug cu vin alb sec si mai lasam la cuptor zece minute.
Asa e intreg,
asa e desfacut si curatat de oase. Bunisor.

18 comentarii:

CamiWitt spunea...

Am savurat tot ce ai citi...dar bun nu poate fi numai daca imi servesti si mie o portie sau hai 2 dar cred ca la trei te iert ca ai facut atitea bunatati. Crevetii sind boala noastra. Supa de cod, interesanta cu lapte...stavridul... O seara placuta si multam de retete! i prietenie ,Cami

Gabriela spunea...

O doamne cate feluri de mancare ai facut tu aici,da le mancati pe toate?mai dati si la altii!bravo esti o bucatareasa de nota20!

pansy spunea...

mono,ce-ai facut tu aici !merci pentru reteta de creveti.foarte bun trebuie sa fie sosul ala ! ciorba de peste cu lapte ? dulce ?fara o lamaie ceva ,interesant.imi place si cealalta reteta de peste.la noi sunt cam scumpe rosiile uscate.cred ca e foarte gustos totul.

MONONOKE KITCHEN spunea...

CamiWitt,

te invit cu drag si la suta
de portii!
Si noua ne plac crevetii mult,
de pesti nu mai vorbesc,
sper c-o sa-i incerc in fel si chip!

MONONOKE KITCHEN spunea...

Gabriela,

cam mancam, ca sa spun drept,
mai dam si la altii,
cum devine dupa caz!
Multumesc pentru apreciere!

Micul spunea...

Totul arata superb.Crevetii si supa le-as manca singura fara sa stau sa ma gandesc.
O zi faina sa ai.

MONONOKE KITCHEN spunea...

pansy,

ma bucur ca iti foloseste
reteta cu creveti si da,
a fost bun sosul.
La supa, am urmat in mare reteta,
insa n-aveam cod afumat
la dispozitie, eu am pus, in plus,
ciupercile, iar laptele este, clar,
"de la ei". Sa stii ca merge
foarte bine,
e dulceaga si unge pe esofag
de minune!

MONONOKE KITCHEN spunea...

Micul,

multumesc foarte mult,
imi pare bine ca-ti plac!
Iti doresc si eu o zi frumoasa!

Lia spunea...

Harnica ai mai fost !

Eu folosesc lapte la multe supe,
adeleanca fiind :)
Supa asta de cod s-a salvat.
Nu iubesc pestele afumat.Am sa fac exact ca si tine,eventual pun o costita afumata pentru gust si acresc cu lamaie fiecare portie.
Multumesc pentru reteta.

maya spunea...

Iar ai aparut cu un sac de idei!
Deabia am venit de la supa de salata a Liei,acu' înghit în sec la supa ta de cod!Am asa o pofta de zemuri de astea!Arata tare bine!Asta i-ar place sotului mult!
Merci de idei.Ai facut o gramada de bunatati!

MONONOKE KITCHEN spunea...

Lia,

ma bucur ca-ti place reteta.
Ideea cu lamaia si costita afumata
mi se pare foarte buna... asta
e, de multe ori, farmecul
in bucatarie, posibilitatea
de a inova!

MONONOKE KITCHEN spunea...

maya,

si eu am salivat grav
la supa de salata a Liei,
mai ales ca am aceeasi problema
legata de supe si de ciorbe...
Multumesc pentru aprecieri
si sper sa fiu de folos
si alta data!

Nadji spunea...

Très bon menu.
Si tu es d'accord, je goûterai à tout.
A bientôt.

pansy spunea...

mono,un buchet de liliac si premii hazlii pe alese te asteapta la mine pe blog ! le meriti !

Paradis spunea...

Azi am gustat supa de cod prestat de sora-mea.Delicioasa.Iti multumeste pentru reteta.Arata tare bine ce-ai prestat aici.Crevetii sint favoriti mei.Multumesc.O saptamina frumoasa

MONONOKE KITCHEN spunea...

Nadji,

merci beaucoup.
Tu es mon invitée,
ce serait avec plaisir!

MONONOKE KITCHEN spunea...

pansy,

multumesc foarte mult,
mereu ne rasfeti cu premii!

MONONOKE KITCHEN spunea...

Paradis

Ma bucur ca v-a fost de folos
si pe plac reteta
si alta data cu mare drag!
Multumesc mult pentru aprecieri
si va doresc un weekend frumos!