miercuri, 28 aprilie 2010

Supa de ridichi, ton cu sos verde si deniers aux noix

Astea-s dintr-o carte care se cheama "Tajines et couscous", din colectia "Bon App'". O carte foarte frumoasa, foarte utila si foarte buna provocatoare de cantitati industriale de saliva, ma scuzati. Dar incepem cu



Supa de ridichi
que j'ai totalement adoré. Ridichi, ceapa verde, unt, ciuperci, dovlecel, supa de pui sau de legume, smantana, o lingurita de mustar, patrunjel si galuste din: un ou, gris, o lingura de ulei, patrunjel si ceva sare.
Pentru galuste, batem albusul spuma, adaugam galbenusul, uleiul, sarea si patrunjelul tocat, amestecam usor, apoi luam cu lingurita din compozitie si punem in supa de pui (legume) care fierbe deja. Le lasam la bolboroseala un sfert de ora, apoi le scoatem si le tinem la cald.
Dupa cum s-a vazut in imaginile precedente, ceapa se caleste-n unt, adaugam ciupercile, apoi ridichile taiate-n fel si chip,
dovleceii. Calim putin si stingem cu supa de pui sau de legume, fierbem un sfert de ora,
luam de pe foc si incorporam smantana, potrivim de sare si piper, adaugam mustarul, patrunjelul si galustele...
si mancam pana nu mai ramane nimic. Asa ca facem niste



Tuna with green sauce
Intai si-ntai, am zdrobit dupa cum urmeaza: un ardei rosu uscat, o lingurita de coriandru seminte, usturoi dupa pofta inimii, busuioc proaspat tocat cine are, cine nu, uscat, coriandru proaspat asijderea, sare, piper tocmai rasnit, peste aiestea am turnat zeama de la o lamaie si cu amestecul superb rezultat am frecat bucatile de ton.
Apoi, numai cat am pus tonul pe gratar si timp de poze n-a fost, c-am aruncat in "food processor" niste patrunjel, ceapa verde, busuioc si oregano, le-am maruntit corespunzator, am adaugat ulei de masline si iar am amestecat, am pus si zeama de lamaie si iar am amestecat, sare si iar...
Cam asta a fost. Simplu de tot. Trecem la



Deniers aux noix
Ne trebuieste dara un chil de gris, 20 g de drojdie, o suta de grame de unt, doua sute de zahar, nuca, stafide, migdale si altele de acest fel din belsug, 250 g de ciocolata neagra sau de care ne e pofta.
Amestecam grisul, drojdia dizolvata in putina apa, untul topit, zaharul si apa calduta cat sa rezulte o pasta consistenta. Lasam la odihnit la cald. Pregatim cuptorul la 170, spune la carte, eu am mutat in decursul procesului tehnologic la 180, poate ca veti vedea de ce. Orisicat, pe mine nu prea ma atrag deserturile, dar aceste fursecuri sunt cu adevarat simpatice.
De-asta zic. Dupa ce s-a odihnit aluatul cu pricina, il intindem cu sucitorul pe o suprafata infainata, e poi decupam cu un paharel dragutele discuri pe care le vom aseza pe "une plaque beurrée", le vom introduce la jumatatea cuptorului, unde le vom lasa cam un sfert de ora. Ciocolata se topeste la bain-marie si, dupa ce se coc jucariile, ne distram mult si bine cu fel si fel de nucifere.
Si cu stafide. Verzi, dintr-un magazin indian.
Cum zice la carte:

À l'aide d'une cuillère à café, versez sur chacun d'eux un peu de chocolat tiède et collez dessus un cerneau de noix pendant que le cocholat est encore mou. Laissez refroidir. Et puis comme ça!

28 de comentarii:

Nadji spunea...

Un menu très appétissant.
Bravo!
j'ai beaucoup aimé les gâteaux aux noix et chocolat. Très joli.
A bientôt.

MONONOKE KITCHEN spunea...

Je te remercie pour ton commentaire sympatique et favorable,
cela me fait vraiment plaisir!

A bientôt!

Carla and Michael spunea...

Radish soup, now that is certainly different. How did you like it? I've never heard of it. Your meal looks fabulous. I lovefresh tuna steaks, I just never thought to serve them with a pesta sauce. Lovely.

MONONOKE KITCHEN spunea...

Thank you for your comments!
I greatly appreciate your thoughts and opinions regarding my post.
The soup was great,
with lots of flavor,
I've eaten it in no time!

Micul spunea...

Cu siguranta am sa incerc din retetele tale.Suna asa de bine, iar ce prepari arata asa de apetisant.
O zi superba.

MONONOKE KITCHEN spunea...

Multumesc foarte mult,
imi pare bine ca-ti sunt
pe plac retetele!
Sa ai si tu o zi de vis!

Craita spunea...

Ce rajiturele minunate!!!

MONONOKE KITCHEN spunea...

Asa-i, si mie mi s-au parut
foarte atractive!

Miha spunea...

Imi plac "jucariile" :)) alea cu ciocolata si nuca. ;)

MONONOKE KITCHEN spunea...

Da' chiar, mereu au mai mult succes
cele cu nuca... Ceea ce nu-i rau,
desigur!

Lia spunea...

Faine toat trei retetele.
Da jucarelele m-au fermecat.
Le-am salvat.
Mltumesc.

sarah spunea...

foarte apetisant tot meniul dar cu fursecurile m-ai facut sa suspin de pofta.ce sa zic,pestele arata yummy si supa este foarte originala.felicitari

MONONOKE KITCHEN spunea...

Lia,

ma bucur foarte tare
ca-ti plac si ca-ti sunt de folos!

MONONOKE KITCHEN spunea...

sarah,

multumesc foarte mult,
imi pare bine ca-ti plac retetele.
Supa asta ma mir c-a asteptat atat
pana s-apara, la cat imi plac
ridichile. Da' mai bine mai tarziu...

pansy spunea...

ce meniu fain ai facut ! n-am fiert niciodata ridichi.nu sunt amare fierte ?
si prajiturelele sunt simpatice .

MONONOKE KITCHEN spunea...

pansy,

multumesc.
Ridichile nu-s deloc amare fierte,
au o aroma delicata, aproximativ dulceaga.

pansy spunea...

am sa incerc din curiozitate

Giuky spunea...

un menù davvero appetitoso!:)
complimentissimi soprattutto per il dolce:)

Gabriela spunea...

Un meniu foarte apetisant,iar fursecurile acelea mau dat gata,brava,i-mi place cum gatesti!pe curand!

That's Ron spunea...

Looks great! do u do take away! ;)

MONONOKE KITCHEN spunea...

pansy,

iti vor fi satisfacute,
cel mai probabil,
si curiozitatea, si papilele gustative!

MONONOKE KITCHEN spunea...

Giuky,

grazie de la tua visita!
Mi fa piacere conoscerti!

MONONOKE KITCHEN spunea...

Gabriela,

ma bucur ca ti-au placut
retetele,
multumesc foarte mult si pe curand!

MONONOKE KITCHEN spunea...

Ron,

thank you,
I'm glad you like it!

wine and knives spunea...

supa de ridichii n-am mai vazut pina acum. cu ce semana la gust?

tonul de unde l-ai luat? ai gasit proaspat?

Liana10 spunea...

Fain meniu, usor, adica light ;-)

MONONOKE KITCHEN spunea...

Liana10,

intr-adevar, usor si agreabil!

MONONOKE KITCHEN spunea...

Wine and Knives

Ridichile fierte au un gust
delicat, n-as putea spune ca seamana cu ceva anume,
iar in supa asta
aroma lor s-a combinat
cu a celorlalte legume folosite.
Tonul a fost proaspat
si l-am luat de la Delfinului,
stiu ca se gaseste si la Obor,
am vazut si la Tineretului
si or mai fi fiind si alte locuri.