sâmbătă, 28 februarie 2009

Ostropel

Am folosit: o punga de inimi si pipote de pui (cam 700 g), doua cepe mijlocii, multi catei de usturoi (vreo doua capatani), doua cutii de rosii descojite, o lingurita de faina de hrisca, o ceasca de vin rozé, cateva fire de ceapa si usturoi verde, doua frunze de dafin, sare, piper, ulei...
Calim ceapa doua minute in patru-cinci linguri de ulei, punem pipotele si inimile,
amestecam si prajim inabusit, cu capac, adaugand cate putina apa si putina sare.
Cand carnea e fiarta, punem usturoiul tocat, faina de hrisca, rosiile descojite, frunzele de dafin si vinul, asa incat sosul sa acopere inimile si pipotele. Lasam sa fiarba cam un sfert de ora, potrivim de sare si piper, luam de pe foc si adaugam firele de ceapa si de usturoi tocate.
Putem sa mancam ostropelul cu mamaliga (ca in prima fotografie din postare: daca adaugati in malai, in timpul fierberii, parmezan ras, mamaliga va avea o savoare deosebita) sau cu piure de cartofi (in care se pot pune unt, smantana si nucsoara).
Alta varianta este cu taitei: de asemenea, foarte bun!

luni, 23 februarie 2009

Pui cu kiwi

Ingrediente: doua bucati de piept de pui dezosat, fara piele, ulei vegetal, un ardei gras rosu, feliat, o ceasca supa de pui, ulei (sau seminte) de susan, o lingura de zahar brun, sare dupa gust, o lingura de amidon omogenizat cu doua linguri de apa, trei fructe descojite de kiwi, feliate, inca doua fructe de kiwi feliate pentru garnisire. Pentru marinata: doua linguri sos de soia, trei-patru linguri vin alb, o lingura de amidon.
Marinam puiul taiat fasii o ora (va fi foarte, foarte fraged).
Pregatim ardeiul si kiwi.
Prajim puiul pana devine opac.
Adaugam ardeiul, amestecam un minut.
Turnam supa, uleiul (sau semintele) de susan, zaharul si sarea, apoi amidonul omogenizat si amestecam pana se ingroasa.
Introducem si feliile de kiwi, mai lasam la foc mic cateva minute.
De preferat ar fi sa consumam acest fel de mancare cald, garnisit cu felii subtiri de kiwi.

vineri, 20 februarie 2009

Leapsa cu a sasea poza

Am primit aceasta leapsa de la Squash. Trebuie sa alegem a sasea poza din cel mai nou dosar foto si sa o publicam pe blog. Apoi o dam mai departe la alte sase prietene, anuntandu-le pe blogul lor. In cazul meu, acestea vor fi: Iulia, Nina, Mona, Danelutza, Moni, Lissa (dar sigur ca lista e deschisa!). Problema, daca se poate spune asa, este ca, in ce ma priveste, toate pozele din ultima vreme au ca subiect tot mancarea. Prin urmare, voilà:E vorba de fileu de cod cu legume, preponderent cartofi si masline, ca mi-era pofta rau! Anyone can cook!

joi, 19 februarie 2009

ORESKABAND - Wasuremono

O dedicatie pentru toti prietenii si vizitatorii!

marți, 17 februarie 2009

LEAPSA - "ADEVARAT SAU FALS"

Vine de la Mona si presupune sa fac paisprezece afirmatii (sapte adevarate, sapte false) despre mine... Pai ceilalti participanti nu prea pot sa-si dea seama de ce si cum, dar fie:
1. In momentul asta ma simt extrem de bine.
2. Detest mancarea asiatica.
3. Apreciez cand e frig de ingheata pietrele.
4. La mare, inot exact ca un caine.
5. Stau inchisa in casa minim sase luni pe an.
6. Sunt foarte superstitioasa.
7. Port numai pantofi cu toc.
8. Toate ingredientele pe care le folosesc vin din Japonia.
9. Pe prietenul meu il cheama Bobby Chinn.
10. Vara gatesc foarte des manaman.
11. Imi plac pietele mari, pline de tot felul de legume si ierburi proaspete.
12. Port trei perechi de cercei in acelasi timp.
13. Parul meu e blond cu suvite mov.
14. Casa mea e plina de pietre.
Si acum pasez leapsa catre Muza-chan, April, Squash, Dragonika, CristinaK, Hanami, Nino Popa, Mamichan si de fapt si de drept oricui mai doreste sa joace! Cu mult drag (dar numai daca aveti chef, timp etc. de acest joc)!

miercuri, 11 februarie 2009

Supa de praz cu oua

Este o supa foarte simplu de facut, dintr-o carte de retete chinezesti. Avem nevoie de patru oua batute, o suta de grame untura (putem inlocui cu ulei, daca n-avem untura), doua fire de praz tocat, sare si piper.
Topim untura si adaugam prazul tocat (un fir), apoi ouale batute. Amestecam pana se ingroasa compozitia. Punem un litru de apa (sau de supa de carne, daca nu am avut untura), sare si piper, lasam sa fiarba, apoi turnam intr-un castron si presaram praz tocat. Rapid si bun!

miercuri, 4 februarie 2009

SPRING ROLLS

Am folosit un aluat de taitei cu oua si, pentru umplutura, trei cepe verzi taiate felii subtiri, un ardei rosu taiat cuburi mici, carne de pui taiata marunt (un file de piept sau pulpe dezosate), doua linguri ulei de arahide, varza si ciuperci taiate cuburi in cantitatile dorite, porumb si mazare la fel, doua linguri sos de soia, doua de sos hoisin, mix de condimente pentru wok, sare, piper proaspat macinat, patrunjel, un galbenus de ou.
Pentru aluat, punem intr-un castron 150 g de faina, un praf de sare, un ou, 150 ml apa, o lingurita de ulei (de susan daca avem) si framantam un aluat elastic. Il intindem pana obtinem o foaie subtire, pe care o taiem dreptunghiuri.
Legumele trebuie sa fie pregatite din timp,
sosurile si condimentele la fel.
Prajim puiul.
Adaugam legumele.
Prajim totul circa 20 de minute, apoi adaugam sosul de soia si sosul hoisin, condimentam si incorporam patrunjelul. Luam de pe foc umplutura, o lasam la racit
si o impartim pe dreptunghiurile de aluat, pe care le rasucim cu ajutorul galbenusului.
Prajim in ulei abundent pana se rumenesc...
si le mancam cu piele de pui crocanta, cu supa... ar fi bine-venita si o salata pe langa (de rosii, verde etc.).