vineri, 16 iulie 2010

Tuna chunks in a sesame coat with green asparagus. Si galbiori. Si supa de pui cu ciuperci chinezesti. Si taitei cu pastai.

Doua felii de ton, sos de peste, seminte de susan, sparanghel, sos de stridii.
Se face in doi timpi si trei miscari si e bun.
Uscam pestele cu servete de bucatarie, il taiem in bucati late de vreo trei centimetri, il stropim cu sos de peste si-l imbracam cu semintele de susan.
Am prajit pestele de vis pe ambele parti, dureaza foarte putin, am pus un pic
si sparanghelul, am udat din belsug cu sos de stridii
si atat a fost.



Galbiorii nu au nevoie de vreun comentariu.
Sunt prea frumosi.
Asa ca punem ceapa la calit, ardei grasi dupa pofta inimii,
rosii multe curatate de pielita, fierbem, fierbem, punem mirodenii, ierburi, usturoi cine si cat doreste,
pregatim si mamaliga
si incalecam p-o sa.



Aiestea-s ingredientele pentru numita "supa de pui si ciuperci chinezesti",
care ar ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la descompunerea cumulului
de grasimi corporale.
C-o fi, ca n-o fi, s-a facut repede si n-a fost de lepadat.
Ciupercile trebuie sa stea la inmuiat in 300 ml de apa de cu seara
sau de cu dimineata.
Bucatile de piept de pui se amesteca cu: o jumatate de lingurita de zahar,
o lingurita de sos de soia, o lingurita de malai dizolvat intr-o lingura
de apa rece.
Respectiv, am fiert carnea, am pus ciupercile cu tot cu apa aferenta, am lasat sa bolboroseasca vreo doua minute, luat oala de pe foc, adaugat sos de soia si, eventual, putina sare, ceapa verde
si gata!



Pastaile din imaginea alaturata, spune Lam Kam Chuen, trebuie sa fie crocante,
ceea ce n-am agreat in mod deosebit, am mancat vreo doua de curiozitate si le-am indepartat fara gratie pe celelalte. Mai erau in peisaj o ceapa medie taiata in felii subtiri si niste ceapa verde.
Niste oloi...
niste sos de stridii...
Orisicat, calim ceapa si pastaile pe care repet ca le-as fi preferat oparite,
adaugam: pastele fierte, ceapa verde, piper alb, ardei iute daca vrem, un praf de sare, sos de soia si sos de stridii, amestecam
si, categoric, supa merge mai bine ultima.

vineri, 9 iulie 2010

Supa de creveti iute-acrisoara, peste la cuptor

Supa asta s-a facut singura, eu doar am pregatit materia prima: niste creveti (in reteta de baza, din "Fish Dishes", se recomanda 300 de grame), doua linguri de ulei vegetal, la mine de coco(s),
ceva ardei iute, o capatana-doua de usturoi, un pic de ghimbir feliat subtire, doua tulpini de lemongrass,
aproape un litru de supa de peste, cinci frunze de kaffir lime,
vreo doua lingurite de zahar brun, ceapa verde si lime sau,
daca n-avem, lamaie. De stors.
Intai se frig in tigaie crevetii pana devin roz.
Ii punem pe-o farfurie si-n aceeasi tigaie incalzim uleiul vegetal,
adaugam ardeiul iute, usturoiul si, dupa o jumatate de minut, supa de peste, ghimbirul, lemongras(s)sul zdrobit, frunzele de kaffir lime maruntite si zaharul si lasam pe foc moderat cam cinci minute,
dupa care azvarlim si crevetii si, pentru cine pofteste, o mana de taitei de orez. Dupa alte doua minute, punem zeama de lamaie (lime) dupa gust
si recunoastem faptul: erau bune si niste frunze de coriandru in schema.




Pestele au fost odata trei prieteni: un somn mai degraba mic si doi pastravi,
asternuti la tava unsa cu ulei si cu unt dupa cum spune reteta-sursa,
in asteptarea unui sos:
respectiv, un morcov marisor ras se caleste dimpreuna cu o ceapa majora tocata marunt pana se inmoaie amandoua... faina n-am pus ca n-am vazut rostul...
se toarna niscai apa, se pun doua rosii curatate de pielite si taiate cuburi, usturoi, cimbru, dafin, putina sare. Dupa ce se ajunge la consistenta corespunzatoare, se pun trei linguri de smantana si trei de coniac,
apoi se toarna totul peste pestele din tava
si se da la cuptorul incins dinainte pentru circa o jumatate de ora.
S-au potrivit somnul grasut si pastravul delicat,
si unul, si celalalt, buni de mancat!