miercuri, 24 februarie 2010

Pastrav la cuptor cu cimbru si ciuperci

Aveam patru pastravi, o legatura de cimbru verde, lamai si dafin, am rasfoit "The Naked Chef" a dlui Oliver si am incins cuptorul.
Am zdrobit cimbrul cu o lingurita de sare de mare si ulei de masline si am frecat pestii pe dinauntru si pe dinafara cu amestecul obtinut.
Cat am lasat pastravii sa se imbalsameze, am pregatit ce champignoane am gasit prin frigider, am pus usturoi, unt si ulei de masline intr-o tigaie,
am adaugat ciupercile si le-am prajit pana s-a evaporat lichidul complet.
Dupa ce le-am luat de pe foc, am stors in tigaie zeama de la o lamaie si am pus inca o bucata de unt. Le-am dat drumul in tava,
pestii au venit deasupra, impreuna cu lamaile taiate in jumatati, incizate si indafinate. Am mai pus capatani si catei de usturoi, piper proaspat macinat
si am copt pana ce carnea s-a desprins usor de pe os in partea cea mai groasa a pestelui.
Este foarte aromat!

miercuri, 17 februarie 2010

Bors rusesc, pui cu rozmarin si rizoto, galuste prajite cu carne de porc

Am fiert un chil de cap de piept de vitel in vreo patru litri de apa
si am pregatit legumele: morcovi, radacina de patrunjel, pastarnac, telina, ceapa, o felie de varza alba, un ardei gras, o conopida medie, rosii, cateva pastai de fasole verde.
Maruntim radacinoasele si ceapa.
Taiem conopida si ardeiul, varza,
pregatim pastaile,
patrunjel, marar si leustean uscat,
rosiile.
Le facem vant in zeama in ordinea fierberii: intai ceapa, radacinoasele, pastaile (daca avem crude, daca nu, le punem spre sfarsit), varza taiata ca fideaua.
Cand cele de mai sus sunt fierte, punem conopida rupta in buchetele, ardeiul si rosiile taiate felii.
Dam gust si mai bun cu leustean si, dupa ce-s toate gata, acrim cu bors.
Nu se drege cu smantana, dar putem sa adaugam in farfurie daca ne place.



Pentru pui - de la Jamie Oliver citire -
zdrobim rozmarin proaspat si vreo sase catei de usturoi cu putina sare de mare,
amestecam ce rezulta cu zece linguri de ulei de masline, cu doua lamai taiate in jumatati, stoarse si cu coaja zdrobita, si cu piper proaspat macinat. Frecam pulpele crestate cu aceasta compozitie si le lasam la marinat pana cand vrem sa le preparam.
Intre timp, ne ocupam de rizoto si avem in vedere sa punem si puiul la cuptor in asa fel incat sa fie gata amandoua la acelasi moment. Reteta pentru rizoto e tot de la dl Oliver, numita "de baza".
Ne trebuie cam un litru de supa (eu am avut de pasare), o lingura de ulei de masline, doua cepe de marime medie tocate marunt, doi catei de usturoi, tot marunt, o jumatate de telina, de asemenea marunt, 400 g orez, doua pahare de vin alb sec, sare de mare, piper proaspat macinat, 70 g unt si 115 g ( nu stiu de ce chiar 115) parmezan proaspat ras.
Incalzim supa. In alt vas, incingem uleiul de masline si punem ceapa, usturoiul si telina, pe care le calim la foc foarte mic vreo patru minute. Cand legumele se inmoaie, adaugam orezul si dam focul mai tare, amestecand incontinuu, pana devine translucid, moment in care adaugam vinul, continuand sa amestecam. Dupa ce vinul e absorbit, punem primul polonic de supa si un praf de sare.
(Aruncam un ochi si la frumoasa bucata de parmezan.)
Dam focul mai mic si continuam sa adaugam cate un polonic de supa si putina sare, amestecand intru uniformizarea amidonului din orez si lasand sa se absoarba lichidul inainte de a turna urmatorul polonic. Si tot asa pana ce orezul e fiert si supa se termina.
Luam vasul de pe foc, adaugam untul si parmezanul, amestecam, acoperim si lasam asa cam trei minute. Se recomanda sa-l mancam cat de curand posibil, "pentru ca rizotoul sa isi pastreze calitatile".
Si cum, intre timp, puiul pus cu toate minunile intr-un vas termorezistent la cuptor s-a facut tocmai bun de ingurgitat, mergem mai departe.



Reteta pentru galustele prajite am luat-o de aici, numai ca eu am folosit carne de porc si n-am avut ceapa verde.
Am pregatit aluatul,
compozitia, la care am pus, de la mine putere, si sos Hoisin si sos de stridii,
am impartit aluatul pentru galuscute
si m-am apucat sa le umplu,
sa le aplatizez
si sa le prajesc.
Le-am mancat cu sos de soia. Bune de tot!

joi, 4 februarie 2010

Spaghetti cu somon, turta cu branza, tocana de pui

Reteta pentru paste am luat-o de la Sabina: multumesc!Aici caleam ceapa in unt...
Puneam si somonul si, imediat, vinul...
Lasam sa fiarba zece minute
si adaugam smantana.
La sfarsit, imbogateam aromele cu parmezan dupa gust, piper, ardei iute cine doreste.
Este foarte bun!


Pentru turta de provenienta liguriana, ne trebuie 350 g de faina, 15 g drojdie proaspata, o lingura de ulei de masline, sare, branza moale, sugestia din reteta fiind sa se foloseasca Fontina. Eu am pus ceva telemea si ceva cas, ca asta am avut.
Dizolvam drojdia in putina apa calda si o turnam in scobitura de rigoare din movila de faina, plus sarea si uleiul. Framantam adaugand apa calda pana obtinem un aluat moale si elastic. Il lasam sa creasca in loc cald aproximativ doua ore, acoperit cu o carpa umeda. Cand isi dubleaza volumul, il mai framantam putin si formam din el doua blaturi.
Ungem o tava cu ulei de masline, punem un blat si asternem branza taiata felii subtiri sau cum se poate. Deasupra intindem al doilea blat si lipim marginile. Stropim cu ulei de masline peste compozitie, intepam usor suprafata cu o furculita si depunem tava in cuptorul incalzit la 250 de grade pentru vreo douazeci de minute.
Ca bonus, am pisat usturoi, ardei iute, busuioc si oregano, sa ung turta la sfarsit (asta nu se face in reteta, dar recomand).
Dealuri, munti si vai pe cuprinsul tarii.
Practic, e un fel de placintica, iar marginile i-au iesit crocante si pline de gust.



Tocana de pui se face, ca mai toate tocanele presupun, la plesneala, fara cantitati si masuratori.
Aveam pulpe si supa de pui prin frigider, cartofi, ardei gras, ceapa, usturoi, suc de rosii, patrunjel, marar...
Aici se facea ca deja rumenisem in ulei incins pulpele si apoi adaugasem ceapa si usturoi.
Venisera si bucatile de ardei gras frumos mirositor.
Turnasem supa de pui si sucul de rosiisi adaugasem cartofii mai spre sfarsit, ca sa nu se faramiteze in procesul fierberii.
Condimentam cu ce dorim, eu cred ca niste oregano am pus...
Dupa ce am stins focul, i-am dat tusa finala cu a doua tura de usturoi, niste ardei iuti uscati si niste verdeturi,
plus un cub de unt.
Mirific!